top of page

"Staram siÄ™ wspóÅ‚grać z miejscem, w którym jest mi dane żyć. To chyba wszystko..."

MARIOLA PLATTE

ZDROWO I EKOLOGICZNIE

Ekologiczne
gospodarstwo

Historia naszego gospodarstwa rolnego zaczyna siÄ™ we wrzeÅ›niu roku 1981, kiedy moi rodzice postanawiajÄ… przeprowadzić siÄ™ z Gdyni na Mazury Zachodnie. Losy dziaÅ‚aÅ„ rolniczych sÄ… w zasadzie przeglÄ…dem wszelkich zmian, jakie zachodziÅ‚y w polskim rolnictwie od tej daty, po dzieÅ„ dzisiejszy…

Mariola Platte wraz z mężem, siostrÄ… i szwagrem zaczęła tradycyjnie i bez wiÄ™kszej Å›wiadomoÅ›ci ekologicznej – duża owczarnia, duży kredyt na niÄ…, dużo pracy czworga zapalonych „rolników z miasta”… No i… duży zawód, kolejne kredyty na modernizacjÄ™ domu i budynków gospodarczych. Kolejne zmiany koniunktury zmusiÅ‚y do rezygnacji z owczarstwa na rzecz trzody chlewnej, byÅ‚y też próby z plantacjÄ… czarnej porzeczki, kolejnymi uprawami polowymi, aż znalazÅ‚a siÄ™ w momencie szczególnym pod wzglÄ™dem rodzinnym i zawodowym.

Musiała podjąć decyzję, czy zostaje na wsi sama, czy wraca do miasta. Została. I to była dobra decyzja.

​

Plattówka jest certyfikowanym gospodarstwem ekologicznym

​

Oznacza to, że w produkcji rolnej nie sÄ… stosowane żadne „wspomagacze chemiczne”: Å›rodki ochrony roÅ›lin, herbicydy, syntetyczne regulatory wzrostu itp. Dotyczy to zarówno pól uprawnych, jak i ogrodu warzywnego, którego pÅ‚ody trafiajÄ… na stóÅ‚ w „Plattówce”. Z tych samych warzyw przygotowywane sÄ… nasze przetwory.

Certyfikat Ekogwarancja przyznawany jest na rok, a gospodarstwa chcące go utrzymać, poddawane są regularnym inspekcjom.

IMG_20201004_172100_519.jpg
instpom.jpg
IMG_20200620_204446_114.jpg

Decyzja o przeksztaÅ‚cenie gospodarstwa tradycyjnego w ekologiczne byÅ‚a przemyÅ›lana i caÅ‚kowicie Å›wiadoma. Od 1993 roku moja mama zaczęła dziaÅ‚alność dodatkowÄ… w gospodarstwie rolnym, agroturystykÄ™. UczestniczÄ…c w szeregu szkoleÅ„, kursów i konferencji, organizowanych przez Wojewódzki OÅ›rodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie, PolskÄ… FederacjÄ™ Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa GoÅ›cinne” oraz inne organizacje i fundacje, zauważyÅ‚a znaczÄ…cy wzrost zainteresowania turystów wÅ‚aÅ›nie gospodarstwami ekologicznymi.

Wstąpiła do Polskiego Towarzystwa Rolnictwa Ekologicznego i do ECEAT-Poland, dzięki czemu na bieżąco była informowana o wszystkim, co wiedzieć powinna prowadząc gospodarstwo ekologiczne.

Certyfikat ekologiczny otrzymujemy bez przerwy od 1999 roku – jednego roku ze wzglÄ™dów na zmiany w ustawodawstwie i organizacjach certyfikujÄ…cych, posiadaÅ‚am nawet dwa…

WspóÅ‚praca z EkogwarancjÄ… PTRE stawia przed nami coroczne wymagania – wizytÄ™ inspektorów w gospodarstwie staramy siÄ™ zawsze przygotować na poziomie pozwalajÄ…cym na bezstresowe otrzymanie certyfikatu na kolejny rok.

FAKTY O EKOLOGICZNYM GOSPODARSTWIE

1

BRAK CHEMII 

W produkcji rolnej nie stosujemy chemii typu: środki ochrony roślin, czy regulatory wzrostu.

2

PRZETWORY

RoÅ›liny z naszych pól wykorzystujemy do produkcji przetworów, którymi czÄ™stujemy goÅ›ci Plattówki.

3

CERTYFIKATY

Od 1999 roku regularnie otrzymujemy Certyfikat Ekologiczny.

Image by CA Creative
bottom of page