top of page

"Staram się współgrać z miejscem, w którym jest mi dane żyć. To chyba wszystko..."

MARIOLA PLATTE

ZDROWO I EKOLOGICZNIE

Ekologiczne
gospodarstwo

Historia naszego gospodarstwa rolnego zaczyna się we wrześniu roku 1981, kiedy moi rodzice postanawiają przeprowadzić się z Gdyni na Mazury Zachodnie. Losy działań rolniczych są w zasadzie przeglądem wszelkich zmian, jakie zachodziły w polskim rolnictwie od tej daty, po dzień dzisiejszy…

Mariola Platte wraz z mężem, siostrą i szwagrem zaczęła tradycyjnie i bez większej świadomości ekologicznej – duża owczarnia, duży kredyt na nią, dużo pracy czworga zapalonych „rolników z miasta”… No i… duży zawód, kolejne kredyty na modernizację domu i budynków gospodarczych. Kolejne zmiany koniunktury zmusiły do rezygnacji z owczarstwa na rzecz trzody chlewnej, były też próby z plantacją czarnej porzeczki, kolejnymi uprawami polowymi, aż znalazła się w momencie szczególnym pod względem rodzinnym i zawodowym.

Musiała podjąć decyzję, czy zostaje na wsi sama, czy wraca do miasta. Została. I to była dobra decyzja.

Plattówka jest certyfikowanym gospodarstwem ekologicznym

Oznacza to, że w produkcji rolnej nie są stosowane żadne „wspomagacze chemiczne”: środki ochrony roślin, herbicydy, syntetyczne regulatory wzrostu itp. Dotyczy to zarówno pól uprawnych, jak i ogrodu warzywnego, którego płody trafiają na stół w „Plattówce”. Z tych samych warzyw przygotowywane są nasze przetwory.

Certyfikat Ekogwarancja przyznawany jest na rok, a gospodarstwa chcące go utrzymać, poddawane są regularnym inspekcjom.

IMG_20201004_172100_519.jpg
instpom.jpg
IMG_20200620_204446_114.jpg

Decyzja o przekształcenie gospodarstwa tradycyjnego w ekologiczne była przemyślana i całkowicie świadoma. Od 1993 roku moja mama zaczęła działalność dodatkową w gospodarstwie rolnym, agroturystykę. Uczestnicząc w szeregu szkoleń, kursów i konferencji, organizowanych przez Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie, Polską Federację Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” oraz inne organizacje i fundacje, zauważyła znaczący wzrost zainteresowania turystów właśnie gospodarstwami ekologicznymi.

Wstąpiła do Polskiego Towarzystwa Rolnictwa Ekologicznego i do ECEAT-Poland, dzięki czemu na bieżąco była informowana o wszystkim, co wiedzieć powinna prowadząc gospodarstwo ekologiczne.

Certyfikat ekologiczny otrzymujemy bez przerwy od 1999 roku – jednego roku ze względów na zmiany w ustawodawstwie i organizacjach certyfikujących, posiadałam nawet dwa…

Współpraca z Ekogwarancją PTRE stawia przed nami coroczne wymagania – wizytę inspektorów w gospodarstwie staramy się zawsze przygotować na poziomie pozwalającym na bezstresowe otrzymanie certyfikatu na kolejny rok.

FAKTY O EKOLOGICZNYM GOSPODARSTWIE

1

BRAK CHEMII 

W produkcji rolnej nie stosujemy chemii typu: środki ochrony roślin, czy regulatory wzrostu.

2

PRZETWORY

Rośliny z naszych pól wykorzystujemy do produkcji przetworów, którymi częstujemy gości Plattówki.

3

CERTYFIKATY

Od 1999 roku regularnie otrzymujemy Certyfikat Ekologiczny.

Image by CA Creative
bottom of page